Eis of ijs. Rouw of rauw. Homofonen -woorde n met de zelfde klank, maar verschillende betekenis- kunnen voor verwarring zorgen. Een kwartet van Annebeth verschaft duide lijkheid.
Kwartetten met bij en bei
DRONRIJP – Is het bij of bei? Mijde n of meide n? Dauw of douw? Annebeth Pilat uit Dronrijp weet inmidde ls: ,,Wie over homofonen begint, maakt de tongen los.’’ Dat gehannes met -ei en -ij of -ou en -au, veel mensen lepelen zo een paar voorbeelde n op. En grote kans dat ze voorkomen op een van de kwartetten die de 43-jarige bedacht.
Annebeth liep tegen de homofonen aan toen ze twee jaar gelede n stage liep als onde rwijsassistent op De Bolde r in Franeker. Een leerkracht stelde voor om een spelletje te bede nken dat duide lijkheid kon scheppen in de voor sommige leerlingen verwarrende brij van woorde n met de zelfde klank, maar verschillende betekenis.
,,Ik kwam er tijde ns de stage niet aan toe, maar het ide e liet me niet los.”’ Annebeth stude erde af, de ed invalwerk als onde rwijsassistente, draaide uren in het kostuummuseum De Gouden Leeuw van haar oude rs en ging in haar vrije tijd alsnog aan de slag met homofonen. Ze bedacht leerzame kwartetten voor leerlingen in de midde nbouw van de basisschool.
Niet dat Annebeth perse iets met taal heeft. ,,Die homofonen waren meer de aanleiding.’’ Maar ze is wel van de kaartjes. Hoe ze eruit zien, hoe ze voelen. ,,Je kunt er zo lekker mee schuiven in je hand.’’ En kwartet vindt ze een fantastisch spel. ,,Het maakt fanatieke verzamelwoede los. En het leukste: heel hard kwartet roepen.’’
Over haar prototype’s –vrolijke kaartjes met homofonen, hun betekenissen en van internet geplukte illustraties- was haar omgeving meteen enthousiast. Buurkinde ren raakten niet uitgespeeld. En haar echtgenoot leerde zelfs nog iets bij: ,,Nabauwen. Schrijf je dat zo?’’
Ze stapte ermee naar Schoolsupport. De uitgeverij van lesmateriaal en leermidde len uit het Groningse Noordhorn zag in de kwartetten een mooie extra oefening voor in de klas of logopedistenpaktijk. ,,Kinde ren zijn instrinsiek gemotiveerd om het spelletje te doen en leren er ook nog van’’, zegt assistent-uitgever Femke Winkels.
Van beide kwartetten liet Schoolsupport drieduizend stuks drukken. Illustrator Peggy Vastbinde r maakte grappige tekeningen bij de homofonen. Op de achterkant van de kaartjes staan quizvragen over de spellingen van de woorde n afgedrukt, waarmee de kwartetten onde rde el zijn geworde n van een serie quizspelletjes van de uitgever.
Of er meer in het vat zit? Annebeth gaat in elk geval gewoon door met kwartetten. ,,Ik ben er nog niet klaar mee.’’ Er liggen al kaarten met tafels, Friese spelling en spreekwoorde n en gezegde n. Ook met homofonen is ze nog niet uitgespeeld. ,,Ik kan nog veel meer bede nken. Met v en f woorde n bijvoorbeeld, of met g en ch.’’
Annebeth houdt haar vorde ringen bij op http://annebeth-kwartet.blogspot.com/
De kwartetten zijn verkrijgbaar via
http://www.schoolsupport.nl/Basisonderwijs/Spel+en+speel+-+QUIZ+IT!+Junior
(€ 8,95 per stuk).
De kwartetten zijn verkrijgbaar via
http://www.schoolsupport.nl/Basisonderwijs/Spel+en+speel+-+QUIZ+IT!+Junior
(€ 8,95 per stuk).
Hoi Annebeth! Ik las je stukje in de Leeuwarden courant. leuk! Ik sta zelf voor een mibo groep. Erg interessant. Toevallig net met die spellingregel bezig. Kun je ook een zichtzending krijgen? Of is dat te veel gevraagd voor een klein spel? Ik hoor het graag van je. (ik heb ook een blog, weliswaar niet over schoolspullen, maar je kunt er wel reageren)
BeantwoordenVerwijderenDag Kris! Meteen even gekeken op je blog, creatief! Over zichtzendingen ga ik niet, daarvoor moet je bij SchoolSupport zijn. Groet! Annebeth.
Verwijderen